מטפלים ממליצים

גיליה גלעד נטורופטית
למעלה מחצי שנה אני ממליצה למטופלי לצרוך את לחם עידן הנבט בשל תועלותיו המרובות...

עוד מטפלים ממליצים ...

לחם כוסמין מונבט, בריא, מהפכני, קל לעיכול וטעים מאוד

כוסמין, מה זה בעצם?

כוסמין הוא סוג מיוחד ועתיק של חיטה.
הכוסמין, מזין יותר וקל יותר לעיכול.
מבחינה גנטית הכוסמין קדם לחיטה המודרנית.
הכוסמין מוזכר בתנ"ך - יחזקאל ד' פסוק ט':
"ואתה קח לך חיטין ושעורים ופול ועדשים ודחן וקסמים, ונתתי אותם בכלי אחד, ועשית אותם לך ללחם."

מה לא טוב בחיטה המודרנית הפופולארית?

החיטה המודרנית עשירה מאוד בגלוטן, שהוא סוג של חלבון דביק וקשה לעיכול.
בעזרת הגלוטן קל יותר לאפות לחם אוורירי, אולם למערכת העיכול קשה מאוד להתמודד איתו.
הגלוטן גורם לבעיות רבות, בעיות עיכול וגם אלרגיות מסוגים שונים.
יש היום גם הרואים בגלוטן גורם אפשרי לסוכרת.
רוב האנשים לא מודעים לרגישות לגלוטן.
הכוסמין מכיל פחות גלוטן באופן משמעותי, כמו כן הגלוטן שבו שונה ונחשב לעדין יותר וקל הרבה יותר לעיכול.
כוסמין מכיל יותר חומצות אמינו, ויותר ויטמינים ומינרלים.
העושר של הכוסמין מתבטא גם בטעם עשיר.

לחם כוסמין מונבט תורם לעיכול מאוזן, לא מרגישים כבדות בבטן לאחר האכילה:

בכוסמין ובמיוחד
נבטים של כוסמין, אחוז גבוה של סיבים תזונתיים (מעל 15% בפיתות עידן הנבט).
בכוסמין סיבים תזונתיים מסיסים וגם סיבים תזונתיים שאינם מסיסים.
הסיבים עוזרים למעיים בתהליך העיכול ויש אף מחקרים המצביעים על כך שהם עוזרים במניעה של סרטן המעי הגס.
הסיבים המסיסים במים מתנפחים בקיבה ונותנים תחושת שובע.
אחוז גבוה של סיבים מוריד את כמות הקלוריות בלחם.
בפיתה אחת מנבטים של כוסמין כ50% מהצריכה המומלצת של סיבים תזונתיים.
כמו כן פיתות עידן הנבט הן גם לחם ללא שמרים, וגם שמרים מכבידים על מערכת העיכול.
בנוסף מומלץ לאכול גם מגוון ירקות המכילים סיבים תזונתיים מסוגים שונים.

לחם כוסמין מונבט עוזר בהורדה של רמת כולסטרול גבוהה, וכך עוזר במניעה וטיפול בבעיות לב והיצרות כלי דם:

הסיבים התזונתיים המסיסים "סופחים" שומנים ומיצי מרה וכך תומכים בתהליך המאפשר איזון רמת הכולסטרול בדם.
כוסמין עשיר בסיבים תזונתיים מסיסים, בשונה מרוב הדגנים.
בתהליך ההנבטה פחמימות הופכות לסיבים תזונתיים.
הכוסמין גם עשיר בניאצין (ויטמין b3) שנחשב לעוזר באיזון מצב הכולסטרול.

כוסמין מונבט נותן אנרגיה מאוזנת לאורך זמן, ובד"כ מומלץ גם במקרים של סוכרת:

סיבים תזונתיים וחלבון מאטים את קצב ספיגת הסוכר בגוף מהעיכול.
השילוב של אחוז גבוה של סיבים תזונתיים – מעל 15%,
אחוז יחסית נמוך של פחמימות 37%,
ואחוז יחסית גבוה של חלבון 9% יוצר התפרקות איטית של הסוכר בדם.
ככל שקצב פירוק הפחמימות איטי יותר:
- קל יותר לשמור על רמת סוכר אחידה בדם – פחות צורך באינסולין.
- המח מקבל אספקה יציבה של סוכר ויותר קל להתרכז.
- אין נפילה מהירה של רמת הסוכר ופחות צורך לאכול שוב.

כוסמין נחשב לדגן יותר אקולוגי:

לגידול כוסמין דרוש יותר שטח גידול, כל זרע ניזון משטח אדמה גדול יותר, ולכן הוא פחות "מתיש" את האדמה.
הכוסמין עמיד יותר מפני מזיקים וקל יותר לגדלו באופן אורגני:
- קליפת הכוסמין עבה מאוד יחסית לדגנים אחרים
- הוא דגן מקורי שלא השתנה ביולוגית באופן מלאכותי – לכן הוא יותר עמיד בסביבה טבעית

מאיפה הגיע הכוסמין? ומדוע לא שמענו עליו קודם?

הכוסמין כנראה היה פופולארי בעבר גם באזור המזרח התיכון. יש האומרים שלראשונה התגלה באסיה.
לכוסמין קליפה חיצונית עבה שלא נושרת באופן אוטומטי במהלך הקציר, בניגוד לשאר הדגנים.
נדרש תהליך קילוף נוסף לאחר הקציר כדי להסיר קליפה זו.
החקלאות המודרנית העדיפה לגדל את החיטה המודרנית, שנותנת יותר תוצרת, קל יותר לקצור אותה וקל יותר להכין ממנה לחם בגלל אחוז הגלוטן הגבוה.
בשנים האחרונות "התגלה" הכוסמין מחדש, בזכות טעמו המיוחד וסגולותיו הבריאותיות.

סגולות תזונתיות נוספות של הכוסמין:

הכוסמין עשיר במינרלים מנגן ומגנזיום.
המגנזיום הוא מינרל חשוב מאוד שרבים סובלים ממחסור בו.

  עידן הנבט   נבטים   כוסמין   לחם ללא שמרים   הוראות אפיה   ערכים תזונתיים   יצירת קשר   חנויות טבע   מתכוני בריאות   פיצה ללא שמרים   המלצות נוספות   קנדידה   עצירות